Anatomie van de borst

In mijn praktijk kom ik vaak clienten tegen die heel weinig weten over hun lichaam en functies. Dus hebben ze ook geen idee waar de klachten vandaan komen en hoe ze zelf hun klachten kunnen verminderen. Vaak ligt de oplossing al voor een gedeelte in het beter kennen van je lichaam.

Hieronder beschrijf ik in het kort de anatomie van de vrouwenborst waardoor je je meer bewust wordt van de functionele eigenschappen van de borst.

Iedereen weet natuurlijk dat de borsten zijn heel belangrijk voor het borstvoeding.

Maar hoe is de borst ‘gebouwd’ ?

borst anatomie

 

Als we beginnen vanuit de ribben, zien we de verschillende lagen van spieren en als afscheiding er tussen de fascia. Fascia is een heel belangrijk orgaan in het lichaam. Het is het  bindweefsel dat alle spieren, organen, botten, zenuwen omhult, scheidt en voedt. Het houdt het lichaam in elkaar, een goed bindweefsel is de basis van gezondheid. Binnenkort zal ik hier een blog over schrijven.

In de borst zit dus ook fascia, namelijk de banden die de borst strak en omhoog houden. Door de tijd heen verliezen de borsten hun elasticiteit en als gevolg van zwangerschappen en zwaartekracht ‘verzakken’ ze.

Het borstweefsel is met name gebouwd van vet waartussen melkklieren en en melkgangen bestaan. In de tekening kan je zien melkklieren in rust en tijdens borstvoeding,

De melkgangen transporteren de melk naar de tepel toe. De tepelhof of areola zorgt ervoor dat het zuigen niet pijnlijk is voor de moeder tijdens de borstvoeding door de afscheiding van bepaalde stoffen die dat voorkomen.

In de borst circuleren natuurlijk ook bloed en lymfe die door de spieren en de oksel lopen.

De circulatie in de borsten is minder sterk dan in andere gedeelten van het lichaam als bv de dunne darm en het hart: dit betekent dat er gemakkelijker stagnatie van afvalstoffen kan ontstaan en dus de borsten  meer verzorging en aanraking nodig hebben.

Neem dus even 5 minuten om je borsten te leren kennen en dus de aandacht en aanraking te geven die ze verdienen

Ga comfortabel zitten en begin met de rechter hand de linkerborst vanuit de oksel te masseren, je kunt gemakkelijk voelen waar het verschil zit tussen het vet en de melkklieren. Als ze niet gevoelig zijn dan is er zeker niks aan de hand. Dan doen je hetzelfde bij je rechterborst met je linker hand. Luister dus goed naar je handen en voel met hun samen.

Ik hoop dat je met deze blog meer aandacht geeft aan je borsten en er tijd aan geeft. Onze borsten zijn mooi en krachtig en beschermen naast de andere functies ook ons hart, dus energetisch zijn ze van groot belang!

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.