Blog

Video: hoe kun je goed voor je borsten zorgen?

September: maand van de borstgezondheid

Omdat september de maand van de borstgezondheid is, heb ik een video opgenomen met uitleg over hoe je je borsten gezond kunt houden. Er is namelijk nog veel onwetendheid bij vrouwen over de gezondheid van je borsten!

Vaak nemen we pas actie als er pijn is, of als je iets geks voelt, maar wat als je pijn juist kunt voorkomen door een aantal simpele aanpassingen? Zo was er laatst iemand in mijn praktijk die al een paar jaar pijn had aan haar borsten, en na twee behandelingen nergens meer last van had. Gezonde borsten zouden geen pijn moeten doen en horen soepel te voelen.

In deze video heb ik het over: 

– Wat kan je doen om je borsten gezond te houden & hoe kies je een goede bh? (2 min 22 sec)

– Hoe zorg je voor een goede lymfestroom en waarom is dit belangrijk?

– Hoe zorg je voor een goede lymfestroom en waarom is dit belangrijk? Wat is de rol van droogborstelen bij een goede borstgezondheid en hoe doe je dat in de praktijk? (5 min 38 sec)

– Hoe kunnen etherische oliën je borstgezondheid ondersteunen?

– Hoe moet je je borsten onderzoeken? (10 min)

– Wat is de rol van voeding en cosmetica? (11 min 55 sec)

– Welke medische onderzoeken zijn er en wanneer kies je voor welke? (14 min)

– Wat is de connectie tussen mondgezondheid en borstgezondheid? (16 min 40 sec)

– Wat te doen voor een goede borstvoeding? (21 min 25 sec)

– Hoe werkt Lymfedrainage massage?  (21 min 55 sec)

– Hoe werkt de Vlow borstweefsel behandeling?  (23min 17 sec)

– Hoe werkt de vlow behandeling na kanker (25 min 42 sec)

Je mag trots zijn op je borsten!

Als vlow-borstweefsel therapeut ondersteun ik vrouwen met een goede borstgezondheid door middel van behandelingen. Deze behandelingen zijn zacht en liefdevol en zorgen ervoor dat pijn verlicht en dat je borsten weer soepel voelen.

Benieuwd naar hoe ik je kan helpen met jouw borstgezondheid?

Boek nu een vlow-borstweefsel behandeling

VLOW een film over ervaringen

In deze film kan je horen de ervaring van verschillende cliënten die hebben de Vlow behandeling ontvangen en hoe goed voor hun geweest is. Neem de tijd voor het kan veel betekenen voor alle vrouwen!

https://mediastorage.filmrproductions.nl/s/CikTod25o264SCH

 

IMG-20170222-WA0002

Anatomie van de borst

In mijn praktijk kom ik vaak clienten tegen die heel weinig weten over hun lichaam en functies. Dus hebben ze ook geen idee waar de klachten vandaan komen en hoe ze zelf hun klachten kunnen verminderen. Vaak ligt de oplossing al voor een gedeelte in het beter kennen van je lichaam.

Hieronder beschrijf ik in het kort de anatomie van de vrouwenborst waardoor je je meer bewust wordt van de functionele eigenschappen van de borst.

Iedereen weet natuurlijk dat de borsten zijn heel belangrijk voor het borstvoeding.

Maar hoe is de borst ‘gebouwd’ ?

borst anatomie

 

Als we beginnen vanuit de ribben, zien we de verschillende lagen van spieren en als afscheiding er tussen de fascia. Fascia is een heel belangrijk orgaan in het lichaam. Het is het  bindweefsel dat alle spieren, organen, botten, zenuwen omhult, scheidt en voedt. Het houdt het lichaam in elkaar, een goed bindweefsel is de basis van gezondheid. Binnenkort zal ik hier een blog over schrijven.

In de borst zit dus ook fascia, namelijk de banden die de borst strak en omhoog houden. Door de tijd heen verliezen de borsten hun elasticiteit en als gevolg van zwangerschappen en zwaartekracht ‘verzakken’ ze.

Het borstweefsel is met name gebouwd van vet waartussen melkklieren en en melkgangen bestaan. In de tekening kan je zien melkklieren in rust en tijdens borstvoeding,

De melkgangen transporteren de melk naar de tepel toe. De tepelhof of areola zorgt ervoor dat het zuigen niet pijnlijk is voor de moeder tijdens de borstvoeding door de afscheiding van bepaalde stoffen die dat voorkomen.

In de borst circuleren natuurlijk ook bloed en lymfe die door de spieren en de oksel lopen.

De circulatie in de borsten is minder sterk dan in andere gedeelten van het lichaam als bv de dunne darm en het hart: dit betekent dat er gemakkelijker stagnatie van afvalstoffen kan ontstaan en dus de borsten  meer verzorging en aanraking nodig hebben.

Neem dus even 5 minuten om je borsten te leren kennen en dus de aandacht en aanraking te geven die ze verdienen

Ga comfortabel zitten en begin met de rechter hand de linkerborst vanuit de oksel te masseren, je kunt gemakkelijk voelen waar het verschil zit tussen het vet en de melkklieren. Als ze niet gevoelig zijn dan is er zeker niks aan de hand. Dan doen je hetzelfde bij je rechterborst met je linker hand. Luister dus goed naar je handen en voel met hun samen.

Ik hoop dat je met deze blog meer aandacht geeft aan je borsten en er tijd aan geeft. Onze borsten zijn mooi en krachtig en beschermen naast de andere functies ook ons hart, dus energetisch zijn ze van groot belang!